Stadstuin

 

In het hart van de site werd een collectieve stadstuin vormgegeven. Het groen ontpopt zich als een ruimtelijke binding waardoor de doorwaadbaarheid van de site verhoogd wordt. Deze kleine oase in de stad creëert bovendien een bijzondere lichtinval in de omliggende panden en bezorgt de bewoners een gevoel van geborgenheid. De seizoenen hertekenen uw uitzicht in een steeds veranderend decor. Geef toe, het eerste ontluikende groen bij het begin van de lente, is op zijn minst een instant geluksmomentje.

Goed wonen is niet louter een kwestie van goed gebouwde muren met kwalitatieve ramen en deuren en hedendaagse technieken. Goed wonen begint bij een sterke architectuur waarbij de bewoner centraal gesteld wordt. Waarbij bijzondere aandacht uitgaat naar de complementariteit tussen de verschillende woonvormen. Waar de positieve interactie tussen verschillende bewoners voor sociale cohesie en een levendige buurt zorgt. Een plek waar het aangenaam wonen en vertoeven is. Waar het fijn buitenstappen is in een omgeving met leuke winkels en horecazaken. Het is een verhaal geschreven tussen bewoner en site, tussen de site en de buurt. HanGare is zo’n bijzonder project. Hier kom je tot rust én tot leven.

De 51 woonunits  die gerealiseerd worden in HanGare hebben elk een sterk identiteit. Het project omvat een ruim aanbod aan appartementen (studio’s, 1-2 of 3-slaapkamerappartementen), unieke lofts of woningen met privé tuin. Op het gelijkvloers,  grenzend aan de stationsstraat, zullen er ook commerciële ruimtes  beschikbaar zijn. De site is autoluw. Er is een ondergrondse parking voorzien voor de bewoners.

Een site met een ziel

 

Op de bestaande gevel is nog duidelijk de benaming Marcel Liebaert te lezen, de oprichter van de gelijknamige textielweverij. Dit familiebedrijf is al meer dan 125 jaar actief in Deinze en geniet grote faam voor het vervaardigen van hoogwaardige elastische stoffen en bandjes. De site deed dienst als weefatelier tot in 1979 toen de gebouwen werden verkocht aan de familie Van Kerkhove die er tot voor kort een Bouw- en Interieurmarkt runde. Vandaag wordt een nieuwe stap gezet in het historisch verhaal van de site.

Architectuur

 

De architecten van HanGare zijn er bijzonder goed in geslaagd om de troeven van de bestaande site te verenigen met de hedendaagse woon- en leefcultuur. “Urban living” is geen hip modewoord maar een tegemoetkoming aan de manier waarop wonen vandaag ‘geleefd’ en ‘beleefd’ wordt. Dit ogenschijnlijk organisch proces van wonen, werken, en ontspannen is een doordachte architecturale oefening. Door het behoud van een deel van de bestaande gevel wordt een verbinding gemaakt tussen de geschiedenis  en het nieuwe leven in HanGare.